Texbar – Ny teknologi och produktion ger bättre textila barriärer

För att kläder ska bli vatten-, smuts- och bakterieravvisande behandlas de idag med olika typer av kemikalier. Behovet av textila barriärer finns bland annat för regnkläder, arbetskläder, hemtextil, fordonsinteriörer, medicinska textilier. Även inom en lång rad andra områden behandlas textilier för att de ska få vatten- och smutsavvisande egenskaper.

Problemet är att dagens metoder skapar flera allvarliga miljöproblem, bland annat utsläpp av giftiga fluororganiska ämnen, ökad klimatpåverkan samtidigt som processen ofta är mycket vattenkrävande.

Projektet TexBar vill därför utveckla textila material som har samma eller bättre barriär mot vatten, smuts och bakterier utan att använda giftiga kemikalier.

Projektet kommer att behandla alla de steg som krävs för att producera en textil barriär.

Bland annat finns förhoppningar om att kunna ta fram en fiber som härmar naturens lotuseffekt och får en självrenande yta, samt att kunna vidareutveckla befintliga metoder och anpassa dessa till textilindustrin. Bland annat krävs helt andra tillverkningsmetoder jämfört med idag vilket i slutändan skulle kunna ge tillväxtpotential för att producera tekniskt avancerade textilier i Sverige.

– Vi vill skapa förutsättningar för en flexibel och energisnål produktion av textilier med alla de egenskaper som vi kräver av moderna textiler, utan att för den skull skapa negativa hälso- och miljöeffekter, säger Markus Berger, projektledare för TexBar.

Inom projektet kommer sex svenska textilföretag att verka, Y. Berger & Co AB, Absorb Plus AB, Hultafors Group Sverige, AB/Snickers Workwear, FOV Fabrics AB, Taiga AB och Trikåby. Företagen kommer även att samarbeta med ledande forskare inom textilområdet från Swerea IVF och Textilhögskolan för att gemensamt lösa hållbarhetsutmaningarna för att tillverka material med väl fungerande textila barriärer.

Ladda ner faktablad
TexBar – Ny teknologi och produktion ger bättre textila barriärer

Ansvarigt företag:
Y Berger & Co AB
www.berger.se

Kontakt:
Markus Berger, mb@berger.se
Tel: 031-758 99 00

Finansiering:
Anslag: 4 miljoner kronor
Projektkostnad: 8,7 miljoner kronor

Projekttid:
2015-2019